+36706494285

Üzleti weboldalak üzemeltetése: hogyan választjuk ki, hogy milyen szerveren üzemeltetjük a weboldalt?

Cégek számára nyújtott szolgáltatásunk része a weboldalak működésének biztosítása is. Az egyedi fejlesztésű CMS rendszerünk lehetővé teszi, hogy az egyes weboldalak különböző szervereken futhassanak, ezzel nemcsak biztosítva az oldalak közötti megfelelő terhelés-eloszlást, de így földrajzilag is különböző helyszínek közül választhatnak ügyfeleink is.


Mivel mi nem foglalkozunk a szerverek infrastrukturális kialakításával és működtetésével, ezért más, ezzel foglalkozó profi szolgáltatóktól bérlünk szervereket, elsősorban virtuális szervereket, az az VPS-eket. Ezek nagy teljesítményű szerveren működő, de egymástól teljesen különállóan működő rendszerek, melyek lehetővé teszik, hogy szükség esetén rugalmasan, könnyen és gyorsan bővíthessük kapacitásunkat, anélkül hogy a szerverüzemeltetés fizikai és hálózati problémáival foglalkoznunk kellene. Viszont mivel az alap szerverüzemeltetési feladatokat így másra bízzuk, így fontos, hogy a megfelelő partnert válasszuk ki, és az általuk nyújtott szolgáltatás is kifogástalan legyen, hiszen mi is csak így tudunk jó szolgáltatást nyújtani ügyfeleink számára. Jelenleg 3 partnertől veszünk igénybe szerver-szolgáltatásokat: Magyarországon a Rackforesttől, Litvániában a Tim4vps-től és Németországban a Hetzner-től. Nézzük, milyen szempontok alapján választottuk ki őket!

Hálózat

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a szerverek milyen hálózaton át, mekkora sebesség mellett érhetőek el, hiszen a hálózat az, melyen át a weboldalak elérhetőek lesznek, így ezek a feltételek alapvetően határozzák meg a weboldalak betöltési sebességét. Mindhárom partnerünk kiváló hálózati kapcsolatokkal rendelkezik: A Rackforest 40 Gbit/s nemzetközi és 40 Gbit/s belföldi sávszélességgel, többek között BIX, Telenor, UPC, és Telia kapcsolattal rendelkezik. Ezek közül kiemelendő a BIX, mely Magyarország "hálózati központjának" tekinthető, így ez gyakorlatilag Magyarország minden pontjáról könnyen és gyorsan elérhető, és nemzetközi kapcsolatokat is biztosít. A Time4VPS 100 Gbit/s össz-sávszélességet biztosít 5 hálózati szolgáltatón át, és a Hetzner is jelentős hálózati kapacitást biztosít több hálózati szolgáltató irányába is.

Rendelkezésre állás

Egy másik fontos szempont, mely megadja, hogy az idő mekkora részében érhető el a szolgáltatás. Minden általunk igénybe vett szoláltatás legalább 99.9%-os garantált rendelkezésre állás mellett üzemel, mely azt jelenti, hogy az egy év 365 napja alatt összesen kevesebb mint 9 órán át lehet probléma a szolgáltatással.

Szerverek

A gyors oldalbetöltéshez a hálózaton kívül még szükséges, hogy a szerverek is megfelelőek és gyorsak legyenek: Éppen ezért nagy teljesítményű, sokmagos processzorokat használó, DDoS támadások ellen védett, dedikált erőforrásokat használó, elsődlegesen SSD-vel felszerelt VPS szolgáltatásokat veszünk igénybe.

Megbízhatóság

Megfelelően kialakított infrastruktúra mellett a tényleges rendelkezésre állás jelentősen jobb lehet mint a garantált rendelkezésre állás, tehát a gyakorlatban 9 órányi kiesés sincs egy év alatt. Ehhez redundáns hálózatot, klimatizálást és áramellátást, áramszünet esetére pedig szünetmentes tápegységeket és diesel aggregátort használnak, mely elemeket folyamatosan ellenőriznek és karban tartanak. A tárolt adatok biztonsága érdekében jól őrzik szervertermeiket és biztonsági mentéseket alkalmaznak.

Szakértelem, támogatás

Egy szolgáltatásnál alapvető, és szerver-üzemeltetésnél pedig kiemelten fontos, hogy hozzáértő emberekhez tudjunk fordulni kéréseinkkel, esetleges problémáinkkal, akik azokat megfelelő módon kezelik, és elvégzik az esetlegesen szükséges feladatokat, illetve folyamatosan, éjszaka és ünnepnapokon is felügyelik és biztosítják a szerverek működését és elérhetőségét.


Mik azok a feladatok, amit mi végzünk el a szervereken?

Szolgáltatásunk biztosításának alapja a jó megbízhatóságú és elérhetőségű, gyors szerver szolgáltatás, de azok szoftveres konfigurációja már a mi feladatunk: beállítjuk rajta a rendszerünk üzemeltetéséhez szükséges szolgáltatásokat / programokat, és felügyeljük azoknak a megfelelő működését is. Az oldalak folyamatos elérhetősége érdekében pedig egy szerveren csak annyi weboldalt üzemeltetünk, hogy azok egy hirtelen bekövetkező nagyobb forgalmat is ki tudjanak szolgálni.


Hogyan válasszam ki, hogy melyik helyszínen fusson a weboldalam?

Weboldalad akkor lesz a látogatóid számára a lehető leggyorsabban elérhető, ha a hozzájuk legközelebb eső szerveren van az üzemeltetve, így minden esetben ezt a helyszínt ajánljuk számodra.